Kategorie
Marka
Cena
-
od
do
5 553,45 zł
4 515,00 zł
Sous Vide - nowoczesna metoda przyrządzania potraw
Świat idzie naprzód, a my dotrzymujemy mu kroku. Wiele lokali gastronomicznych decyduje się na innowacyjne podejście do gotowania i zastosowanie technologii molekularnych czy niekonwencjonalnych.
Jednym z nowoczesnych trendów w takich kuchniach jest Sous Vide - metoda zanurzeniowego gotowania zapakowanych próżniowo potraw, odpowiednio przygotowanych, szczelnie zamkniętych w plastikowej torebce próżniowej i umieszczonych w kąpieli wodnej lub parowej, w precyzyjnie kontrolowanej temperaturze. Temperatura ta jest zazwyczaj niższa niż w przypadku gotowania tradycyjnego - pozwala to na zachowanie właściwości zdrowotnych potraw, nie uśmierca witamin, enzymów czy antyoksydantów, jak to dzieje się w przypadku obróbki w wysokiej temperaturze.
Zastosowanie Sous Vide
Dania przygotowywane metodą zanurzeniową Sous Vide przygotowuje się nieco dłużej, niż w przypadku ich gotowania, jednak utrata masy produktu jest około 20% mniejsza. Sous Vide pozwala na utrzymanie potrawy w wysokim standardzie prozdrowotnym i zabezpiecza cenne minerały i witaminy znajdujące się w fabrykatach przed obumarciem po kontakcie z wysoką temperaturą.
Metodą Sous Vide przygotowuje się nie tylko mięsa, ale także owoce, owoce morza czy warzywa. Dla różnych grup produktów stosuje się różne zakresy temperatur, i tak cielęcina powinna być przygotowywana w temperaturze około 65 - 68 st. C, ale już warzywa mieszczą się w zakresie 80 - 85 st. C. Cyrkulatory Sous Vide pozwalają na precyzyjne dostosowanie tych temperatur.
Zalety Sous Vide
Oprócz przedstawionych wartości prozdrowotnych stosowania metody Sous Vide, wielką ich zaletą jest możliwość przechowywania przyrządzonych dań w zamrażarce. Hermetycznie zapakowane nie utracą swoich walorów smakowych, zapachu, sposobu przyrządzenia, po wyjęciu z zamrażarki będą świeże.
Sous Vide jest odpowiednie dla lokali ceniących sobie niebanalne podejście do gastronomii oraz dla tych szefów kuchni, którzy chcą oferować swoim klientom najwyższą jakość i powiew nowoczesnej świeżości. Potrawy przygotowane tą metodą pozostaną w pamięci klientów na długo, a samemu gotującemu przysporzą wiele zabawy oraz dumy, choć metoda ta, wbrew pozorom, wcale nie należy do trudnych. Zachęcamy do kontaktu w razie pytań o technologię Sous Vide oraz w razie potrzeby pomocy w doborze odpowiedniego sprzętu.