Soda Pluss - właściciel marki cookPRO

Soda Pluss

Właściciel marki
do kasy suma: 0,00 zł
Opcje przeglądania
Produkt dnia
Chłodziarka barowa podblatowa na butelki trzydrzwiowa | 520010003
Chłodziarka barowa podblatowa na butelki trzydrzwiowa | 520010003

5 553,45 zł

4 515,00 zł

Cenniki do pobrania

Sous Vide - nowoczesna metoda przyrządzania potraw

Świat idzie naprzód, a my dotrzymujemy mu kroku. Wiele lokali gastronomicznych decyduje się na innowacyjne podejście do gotowania i zastosowanie technologii molekularnych czy niekonwencjonalnych.

Jednym z nowoczesnych trendów w takich kuchniach jest Sous Vide - metoda zanurzeniowego gotowania zapakowanych próżniowo potraw, odpowiednio przygotowanych, szczelnie zamkniętych w plastikowej torebce próżniowej i umieszczonych w kąpieli wodnej lub parowej, w precyzyjnie kontrolowanej temperaturze. Temperatura ta jest zazwyczaj niższa niż w przypadku gotowania tradycyjnego - pozwala to na zachowanie właściwości zdrowotnych potraw, nie uśmierca witamin, enzymów czy antyoksydantów, jak to dzieje się w przypadku obróbki w wysokiej temperaturze.

Zastosowanie Sous Vide

Dania przygotowywane metodą zanurzeniową Sous Vide przygotowuje się nieco dłużej, niż w przypadku ich gotowania, jednak utrata masy produktu jest około 20% mniejsza. Sous Vide pozwala na utrzymanie potrawy w wysokim standardzie prozdrowotnym i zabezpiecza cenne minerały i witaminy znajdujące się w fabrykatach przed obumarciem po kontakcie z wysoką temperaturą.

Metodą Sous Vide przygotowuje się nie tylko mięsa, ale także owoce, owoce morza czy warzywa. Dla różnych grup produktów stosuje się różne zakresy temperatur, i tak cielęcina powinna być przygotowywana w temperaturze około 65 - 68 st. C, ale już warzywa mieszczą się w zakresie 80 - 85 st. C. Cyrkulatory Sous Vide pozwalają na precyzyjne dostosowanie tych temperatur.

Zalety Sous Vide

Oprócz przedstawionych wartości prozdrowotnych stosowania metody Sous Vide, wielką ich zaletą jest możliwość przechowywania przyrządzonych dań w zamrażarce. Hermetycznie zapakowane nie utracą swoich walorów smakowych, zapachu, sposobu przyrządzenia, po wyjęciu z zamrażarki będą świeże.

Sous Vide jest odpowiednie dla lokali ceniących sobie niebanalne podejście do gastronomii oraz dla tych szefów kuchni, którzy chcą oferować swoim klientom najwyższą jakość i powiew nowoczesnej świeżości. Potrawy przygotowane tą metodą pozostaną w pamięci klientów na długo, a samemu gotującemu przysporzą wiele zabawy oraz dumy, choć metoda ta, wbrew pozorom, wcale nie należy do trudnych. Zachęcamy do kontaktu w razie pytań o technologię Sous Vide oraz w razie potrzeby pomocy w doborze odpowiedniego sprzętu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl